אחרי העבודה על הפרויקט הזה התגלגלה למוח שלי מחשבה שמעולם לא העסיקה אותי לפני. הרגשתי שממש הבנתי עם השנים והניסיון איך ליצור תכשיט על מגוון הטכניקות והחומרים, ואפילו לימדתי אחרים איך ליצור את הפלא הזה, אבל מעולם לא באמת התעסקתי בשאלה מאיפה מגיעים חומרי הגלם שאני כל כל רגילה לגעת בהם? מי הם אותם אנשים שנגעו בהם הרבה לפני? איפה ואיך נוצר הקסם הזה שנקרא זהב למשל? ועוד הרבה שאלות שפתאום ממש ממש הטרידו אותי ולא נתנו לי מנוח.
התחלתי לקרוא על הנושא באינטרנט אבל חוץ מאזכורים לסרט “לגעת ביהלום” בכיכובו של ליאונרדו דיקפריו מ־2006 לא ממש מצאתי שום מידע על תכשיטים. הסרט עוסק במלחמת האזרחים ובמלחמת הכנופיות בסיירה לאון בסוף שנות תשעים על השליטה בשדות היהלומים במדינה תוך ניצול אלימות ועבודות כפייה של אזרחים וילדים רבים בכדי לכרות את היהלומים האלו בתנאים מסכני חיים. הבנתי שיש פה משהו אבל לא קיבלתי תשובות לשאלות שהטרידו אותי והבנתי שזו לא התמונה המלאה.
החלטתי ללכת עד הסוף ולחפש תשובות לשאלות שלי, אחרי שהשיטוטים באינטרנט לא ממש השביעו את הרעב שלי לדעת. התקבלתי לתואר שני בברלין שהתמקד בעיצוב אופנה בת־קיימא, ולפני קצת יותר משלוש שנים עזבתי את ישראל, את העסק שהיה לי ואת כל המוכר והנוח והתחלתי הרפתקה חדשה עם בעלי והכלבה החמודה שלנו בחורף המושלג בברלין. הלימודים במדינה זרה עם סטודנטים מכל העולם שמתנהלים באנגלית הייתה חוויה שפתחה את העיניים שלי ברמות שלא דמיינתי בכלל, וללא ספק גם תרמה הרבה ליצירתיות שלי ולהתפתחות שלי בתור בן־אדם ומעצבת.
בלימודים התנסיתי בעיצוב ויצירת אופנה תוך חשיבה הוליסטית על ההשפעות שיש לכל בגד ופריט באופן כללי על העולם, על בני האדם, על הטבע ועל העתיד של כולנו. נדהמתי לגלות שלמרות שהלימודים בשנקר עסקו מאד לעומק בעולם העיצוב ובתהליך עיצובי, אני והסטונדטים שלמדו איתי לא עצרנו לחשוב מאיפה מגיע חומר הגלם הזה? איפה עוד החומר הזה טייל בעולם? איך עיבדו את החומר גלם הזה בכדי שיהיה החומר שהוא עכשיו? ומי עשה את זה? ובטח שלא חשבנו איך התהליכים האלו משפיעים ברמה יותר רחבה.
נדהמתי לגלות כמה מים נדרשים בכדי לייצר כל מטר של כותנה, בכמה כימיקלים רעילים משתמשים בכדי בכלל לגדל את אותה כותנה שמתחילה כזרע וגדלה באדמה. הופתעתי מכמות החומרים הכימיים שנדרשים בכדי שנוכל ללבוש בגדים בכל מיני צבעים, וכמה פיסות ושאריות בד שהם פסולת שנוצרת ונשארת על רצפת מפעלי הגזירה והתפירה ברחבי העולם בגלל הגזרות שפיתחו מעצבים ויצרנים ברחבי העולם.