השראה רותחת: 3 סרטי דוקו מעולים בדוקוסטרים

שלושה סרטי דוקו מעולים בדוקוסטרים: ספרי אמנות מרהיבים בהוצאת שטיידל עם יחס אישי לכל אמן, בחינת היחסים הטעונים בין אמנות, כסף והייפ (וג׳ף קונס אחד), ומעצב האופנה מרטין מרג׳יאלה האנונימי שנחשף לראשונה בסרט חדש ומרתק.

להוציא ספר עם שטיידל

מבלי להגזים בסופרלטיבים – זה אחד מסרטי הדוקו הכי טובים שראיתי בשנים האחרונות. מודה, לא הכרתי את גרהארד שטיידל, אחד המוציאים לאור הכי קפדנים ודקדקנים בעולם האמנות. אמנים מפורסמים עובדים איתו שנים, וכיאה לגרמני שהוא – אין פרט בעיצוב הספר שלא מוסבר ומנומק, כולל ניירות ממפעלים נדחים באירופה.

בכל הקשור לשטיידל, הוא נותן יחס בוטיקי לאמנים, ולא נותן להם להתחמק מהתוכנית המקורית שקבע ותיכנן. הסרט עוקב אחרי העבודה הצמודה שלו איתם, כולל טיסות בעולם שהוא שונא ומשתדל לחזור כמה שיותר מהר לריח הדפוס.

הפרזנטציות שלו לאמנים מרהיבות ומגיעות ברמתן לדון דרייפר במד מן, מינוס השובניזם של הסיקסטיז. ברגעים בודדים הוא חושף את הילדות שלו לצד מכונות האופסט, והעריכה של הסרט לא פחות ממושלמת, כולל קטעים ביזארים בקטאר עם שייחים. סרט חובה, לא פחות מזה.

המחיר של הכל

אחד הסרטים הכי מדוברים של השנים האחרונות, ובצדק. הבמאי נתניאל קאהן מברר את הקשר שבין אמנות וכסף, והאם בהכרח יצירה יקרה היא יצירה טובה ומשמעותית. הוא מראיין את כל קצוות – מג׳ף קונס הבלתי נסבל ועד אמנים שנעלמו ושינו סגנון יצירתי כמו לארי פונס. על המתח שנע בין אמן להיות מזוהה, לבין הרצון להמציא את עצמו מחדש, לבין הכסף הגדול שזורם לאמנים שנשארים עקביים.

׳המחיר של הכל׳ מרתק בעיקר כי הוא מראה שהייפ ומיתוג הביאו יצירות מסוימות (טובות או לא – החלטתכן בלבד), לשיאי כסף שלא נראו במאה ה־20. הסרט מגיע לבתי מכירות פומביות, מוזיאונים ואספנים טרחנים עם שאלות מורכבות. לא סרט מושלם, אבל בהחלט מחדש בנושא.

מרטין מרג'יאלה: במילותיו שלו

למרות שפעל במקביל לאלכסנדר מקווין, אני מודה שלא הכרתי את מעצב האופנה מרטין מרגי׳אלה (Martin Margiela) לפני הסרט המשובח הזה. עם עריכה קצבית והשתלשלות האירועים מפיו – גיליתי מעצב אופנה מרתק שהאנונימיות נתנה לו חופש מלא, גם כשחטף ביקורות. כמה הסרט השפיע עליי? קצת הצטערתי שלא הקמתי את המגזין עם חיים באופן אנונימי. יש לזה כוח אדיר.

אחד הדברים הכי מרתקים בסרט זה איך הוא נוגע בחומרים, איך הם משפיעים עליו, ועד התהליך הסופי שהם הופכים להיות בגדים לבישים. תסתכלו על תנועות הידיים שלו.

תצוגות האופנה הייחודיות שלו נותנות מצע להבין את האווירה הלא פורמלית, להתנגד לחוקי המשחק, ועדיין להפציץ תצוגה אחר תצוגה. כי אם יש שדה סגור, למה לא לשבור אותו?

ווהו! נרשמת לניוזלטר שלנו בהצלחה!

המלצה:
קבוצת הפייסבוק שלנו Secret Uncoated כוללת יופי של ממתקים המתעדכנים על בסיס יומי, עם מלא אנשים טובים ←

שליחת פלייליסט מהמם במיוחד