נעמה ניקוטרה עיצבה מנות מזון ללא אריזה

נעמה ניקוטרה, מעצבת תעשייתית בוגרת HIT, עיצבה את פרויקט הגמר NakedPak, סדרת מנות מזון ללא אריזה. הפרויקט נולד בשילוב בין שני נושאים שמעסיקים אותה בשנים האחרונות: חרדה ממשבר האקלים, ואהבתה הגדולה לאוכל.

כתיבה, עריכה והפקה: נמרוד פלג

במשך ארבע השנים האחרונות לקחתי חלק בקורסי עיצוב מגוונים במחלקה לעיצוב תעשייתי במכון הטכנולוגי חולון – חלקם עם אג'נדה טכנולוגית, אמנותית או מחקרית. עבודה עם חומרים טבעיים כנקודת מוצא ריתקה אותי: לחומרים אלה יש חיים משלהם – הם מסוגלים למלא מגוון פונקציות אדיר, להשתנות, לחזור לחומר הגלם או פשוט להתכלות. 

דוגמה לפרויקט מסוג זה עיצבתי בשנה השלישית ללימודים, בו חקרתי את תכונות הטרקוטה (סוג חימר גס ונקבובי, שצבעו אדום). גיליתי שלאחר שריפה, המבנה הנקבובי של החומר מאפשר למים לעבור דרכו, והחומר בעצם "מזיע" את המים. המים מתאדים באוויר ויוצרים תופעה שנקראת 'קירור באידוי' ומקררת את החלק הפנימי של הכלי, ללא השפעה של טמפ' המים. תכונה זו – שמייצרת קירור באופן טבעי לחלוטין, משמשת במדינות עולם שלישי למקררים טבעיים בהם מאוחסנים פירות וירקות. הגילוי הוביל אותי למחשבה על ארוחות ישראליות, אוכל שנמצא על השולחן שעות ארוכות, נותר לא טרי ובסופו של דבר מתקלקל. יצרתי סט קערות בעלות דופן כפולה, שניתן למלא במים ובכך לקרר את תוכן הקערה. החומר מוכר לנו מתחום כלי ההגשה ולכן לא נראה זר על השולחן.

מתוך תהליך העבודה. עיצוב: נעמה ניקוטרה
מתוך תהליך העבודה. עיצוב: נעמה ניקוטרה

כאשר ניגשתי למחקר פרויקט הגמר בפעם הראשונה – ידעתי שהפרויקט שלי יעסוק באוכל, עולם שמרתק ומרגש אותי מאז ומתמיד. סביב ידיעה זו ריחפה עננת משבר האקלים, ההרגשה שכל הרגל שלנו צריך להשתנות כדי שנוכל לאפשר לעצמינו וליצורים החיים שעתידים לבוא – עולם שאפשר לחיות בו. בין תחום המזון להתחממות הגלובלית יש קשר הדוק – מדובר בתעשייה מזהמת ביותר, בכללה תחום האריזות. 

כשאני קונה מצרכים הביתה, אין לי ברירה אלא לקנות את המזון באריזות בהן הוא מגיע למדף – קטניות, רטבים, פירות, ירקות, מוצרים הנשמרים בקירור. תפקידן של האריזות ברור לי, אנחנו זקוקים להן: הן שומרות על המזון מהסביבה ועל הסביבה מהמזון, מאפשר שינוע, סטריליות, מדידת כמויות; ובכל זאת הרגשתי שחייב להיות פתרון אחר.

עיצוב: נעמה ניקוטרה
עיצוב: נעמה ניקוטרה
מתוך תהליך העבודה. עיצוב: נעמה ניקוטרה
מתוך תהליך העבודה. עיצוב: נעמה ניקוטרה

התחלתי בחיפוש אחר חומר מתאים, בהקמת מעבדה ביתית והתנסות במגוון חומרים טבעיים – עמילנים, לציטינים, שומנים, פיגמנטים טבעיים. החומר המוצלח ביותר היה תערובת של אגר (סוכר המופק מאצות), שומן ומים, ואת המתכון דייקתי עד שהגעתי לתוצאה מעניינת – יריעה דקה ושקופה, חסרת טעם ומזינה שמזכירה באופן יוצא דופן ניילון, אך אכילה לחלוטין. 

נכנסתי לסחרור עם החומר, וניסיתי לבדוק כל זווית שלו – הלחמה בחום, מעבר לתבניות תלת מימדיות, עמידות, טעמים, טקסטורות וצבעים. גיליתי שהחומר נמס במים רותחים, ניתן להלחמה בחום, וניתן לשלב בו כל טעם – רטבים, מחיות, תבלינים.

מחקר חומרי. עיצוב: נעמה ניקוטרה
מחקר חומרי. עיצוב: נעמה ניקוטרה

במקביל למחקר החומרי, התחלתי לגבש את אופי המוצר. מקור ההשראה העיקרי שלי היה פירות וירקות, המצופים בקליפות חכמות ושימושיות. הן מגנות על תוכנם, שומרות על טריותם, מספרות על מצבם. מלבד זאת, הפירות והירקות מכילים מנה מדודה, התפוח למשל – מכיל מנה עבור אדם אחד. הרעיון קסם לי מאוד – שכן רוח התקופה היא מזון מדוד וצמצום בזבוז מזון. מכאן נקודת המוצא לפרויקט – מנה לאדם אחד, שמכילה את כל התבלינים והטעמים הנדרשים להכנתה. 

בשלב זה החל החלק הקשה ביותר – כיצד ניתן להתאים את המוצרים להרגלים שלנו, אנחנו הרי רגילים לעטוף ולארוז מזון. כשסיפרתי לקרוביי על הפרויקט, השאלה שחזרה בלי הפסקה הייתה – ׳זה לא מגעיל?׳, גם במקרה זה חזרתי לפירות והירקות, הנמכרים בתפזורת, ולעיתים רבות נישאים או נזרקים בתיק ללא אריזה. אנחנו שוטפים אותם (לרוב) ואוכלים ללא חשש. אם כך, מנות מזון שאפשר לשטוף בכיור טרם הכנתן, יתנו מענה לחששות ההיגיינים.

מתוך תהליך העבודה. עיצוב: נעמה ניקוטרה
מתוך תהליך העבודה. עיצוב: נעמה ניקוטרה

החומר מאפשר לי להפוך כל חומר גלם ליריעה דו־מימדית או מבנה תלת־מימדי, ומייצר אפשרויות בלתי מוגבלות לעיצוב מנות. בחרתי במנות אייקוניות ומוכרות במיוחד, בכדי להציג את הפוטנציאל החומרי והתעשייתי של הפרויקט, ומתוך הבנה שניתן לעצב כמעט כל מנה שעולה בדעתי. הפרויקט קיבל את שמו – NakedPak – אריזה ערומה, שכן המוצרים נמכרים ערומים לחלוטין, כמו שהן, ומתבשלים בשלמותם:

מרק

עשוי ציר ירקות, ובתוכו ירקות מיובשים בהקפאה. המרק נשטף בכיור, מבושל במים רותחים, הציר נמס והירקות חוזרים למצבם העסיסי.

אריזת מרק, Nakedpak. עיצוב: נעמה ניקוטרה
אריזת מרק, Nakedpak. עיצוב: נעמה ניקוטרה

ספגטי

העטיפה עשויה רוטב עגבניות ומייצרת גראדיאנט שחושף את תוכנה. את הספגטי שוטפים בכיור ובמבשלים לפי "פסטה בסיר אחד". העטיפה נמסה ומתבשלת עם הספגטי.

אריזת ספגטי, Nakedpak. עיצוב: נעמה ניקוטרה
אריזת ספגטי, Nakedpak. עיצוב: נעמה ניקוטרה

קארי

העטיפה עשויה קארי תאילנדי ירקות, ומכילה מנת אורז לבן. את הקארי שוטפים בכיור ומבשלים ומבשלים במים רותחים – העטיפה נמסה ומתבשלת עם האורז.

אריזת קארי, Nakedpak. עיצוב: נעמה ניקוטרה
אריזת קארי, Nakedpak. עיצוב: נעמה ניקוטרה

לזניה

הלזניה עשויה שכבות של יריעות מחומרים שונים: יריעת ביונד-מיט (תחליף בשר טבעוני), יריעת תחליף גבינה טבעוני, יריעת רוטב עגבניות ועלה לזניה. את הלזניה שוטפים בכיור, מניחים בתבנית, מכסים במים ואופים בתנור.

אריזת לזניה, Nakedpak. עיצוב: נעמה ניקוטרה
אריזת לזניה, Nakedpak. עיצוב: נעמה ניקוטרה

גלידה

גלידת וניל עטופה ברוטב פטל. את הגלידה שוטפים בכיור, ואוכלים כמו תפוח.

אריזת גלידה, Nakedpak. עיצוב: נעמה ניקוטרה
אריזת גלידה, Nakedpak. עיצוב: נעמה ניקוטרה

חלק מהמנות הן חיבור בין עטיפה אכילה לבין תוכנה (דוגמת האריזה העשויה רוטב עגבניות ובתוכה ספגטי), וחלקן מהוות יחידה אחת (דוגמת המרק בו כלואים הירקות). 

את הפרויקט אני רוצה להמשיך לפתח, במסגרת מעבדות קיימות או חברות הפועלות בנושא בארץ ובחו"ל. מעבר למענה הסביבתי, המוצרים פותחים הסתכלות נוספות על מנות מזון – עיצוב מחדש, פונקציות נוספות ועולמות נוספים בהם הן יכולות להתקיים. נקודה שחוזרת פעמים רבות היא התאמת המוצרים לעולם הטיולים, בו נדרש אוכל יבש, קל משקל, שלא דורש התעסקות רבה ולא משאיר אחריו אשפה.

הפרויקט שואב השראה רבה מחברות המייצרות אריזות מזון אכילות, מסיסות ומתכלות שנמצאות בתהליכי פיתוח, ומותחות את הגבולות והבירוקרטיה שקיימת היום. החברות מבשרות את כניסתם של מוצרים אלה לשוק בשנים הקרובות, ובראשן חברת NOTPLA שכבר מוכרת את מוצריה: שקיקי נוזל בגודל של "שלוק" שנמסים בפה. השקיקים חולקו במרתון לונדון לרצים בתחנות ההתרעננות, ובכך נחסכו עשרות אלפי בקבוקי פלסטיק.

בעיני, העולם מוכן למוצרים האלה. אופן הייצור דומה מאוד למה שאנו מכירים היום, ויש דרישה אמיתית של הצרכנים לפתרונות חדשים. עם זאת, בכדי לאפשר למוצרים להיכנס לחנויות עבור הקהל הרחב, נדרשת התאמה של דרכי השינוע והמכירה. החומרים הטבעיים דורשים התייחסות אחרת – עדינה יותר, מתחשבת יותר, אישית יותר. לא מדובר בתחליף שווה ערך לפלסטיק, אלא בחומרים טבעיים, המגיבים לסביבה ושהסביבה מגיבה להם. אנו צופים בחנויות בכל העולם הופכות אוטומטיות, ללא נותני שירות וללא מגע – זוהי תשתית אידיאלית למוצרים הטבעיים, שתשמור עליהם עמידים ונקיים לאורך זמן.

הפרויקט נעשה בהנחייתה של נעמה שטיינבוק.

איפה אפשר למצוא את נעמה ניקוטרה?

נעמה ניקוטרה — Nakedpak

תערוכת הבוגרים של המכון הטכנולוגי חולון
המחלקה לעיצוב תעשייתי

ווהו! נרשמת לניוזלטר שלנו בהצלחה!

המלצה:
קבוצת הפייסבוק שלנו Secret Uncoated כוללת יופי של ממתקים המתעדכנים על בסיס יומי, עם מלא אנשים טובים ←

שליחת פלייליסט מהמם במיוחד