איפה הפונטים הכי יפים בעברית?

יש המון פונטים יפים בעברית, אך מי מהם הם המיוחדים, המסקרנים, המטורפים, המוזרים? 

אספנו לכם כמה סטודיואים מגניבים במיוחד כדי להכניס קצת תבלינים אקזוטיים לפרויקט הבא. כתבה מתעדכנת.

פונטף

פונטף הוא סטודיו לעיצוב ופיתוח גופנים עבריים ולועזיים שנוסד בשנת 1994 על־ידי ינק יונטף. לפני כמה שנים הצטרף אליו דניאל גרומר, ויחד הם מחוללים קסמים טיפוגרפיים. בעיני, מדובר באחד הסטודיואים הכי טובים בארץ, שנע משחזור ועיבוד של פונטים ישנים, ועד עיצוב של פונטים חדשים. כל הפונטים שלהם מרהיבים ביופיים, כמו מסעדה שהולכת ומשתכללת בטעמיה, במקביל לשמירה על מסורת רבת שנים. במקביל, הם מעצבים פונטים מותאמים לגופים מסחריים: יס, IBM, גוגל ועוד.

זו הזדמנות לומר שוב תודה לינק יונטף. כשהקמנו את המגזין, שמחנו מאוד שהסכים להעניק לנו את ׳ליבלינג׳ ו־׳הנרי׳ לשימוש באתר ובחומרי השיווק, פונטים שהם אל־זמניים, אייקונים עם קריאות נהדרת.

הפונטיה

כל מי שהתחילה את דרכה בעיצוב אי-שם בשנות האלפיים כתחביב, השתמשה בפונטים של בן נתן (״הפונטיה של בן״), שהיו ידועים בתור BN. לימים, בפרויקט הגמר שלו הוא צחק על הפונטים שעיצב כנער, והיום הוא אחד הטיפוגרפים הכי מעניינים בשפה העברית. אגזים ואומר שבעיני הוא ג׳יימס אדמונסון (OH NO TYPE) הישראלי, ואני קצת חולם שהם ישתפו פעולה.

כיום הוא מנהל סטודיו עצמאי לטיפוגרפיה ביפו, מלמד במכון הטכנולוגי, ובשנה האחרונה פתח את קטלוג הפונטיה לשיתופי פעולה ומציג גם פונטים של המוזיקאי והמעצב אלון תייר. בעבודותיו בן מנסה למצוא את האיזון בין יצירת כלי עבודה איכותיים שישרתו מעצבים לשנים רבות, לבין מתיחת גבולות השפה ודחיפת האות העברית למחוזות אקספרמנטלים. הקצוות האלו מייצרות את קטלוג הפונטיה שמציע ״סוסי עבודה״ לצד משחקים בטיפוגרפיה (חכו ל-׳קורונה׳, פונט display מרהיב שייצא בעתיד).

וואי וואי, כמה ממתקים יש לנו בניוזלטר החודשי ←

סטודיו RAG

ראג הוא סטודיו למיתוג, טיפוגרפיה ועיצוב פונטים שהוקם על ידי אלון קנצ'וק ורמי רשתי. אחרי טיזינג של שנתיים ברשתות החברתיות הם השיקו לפני שנה את האתר החתיך שלהם, עם מעט פונטים (יחסית), אך כל פונט – מתוק אמיתי.

הם מאמינים שטיפוגרפיה היא הנכס העיצובי והטכנולוגי החשוב ביותר של מותגים היום. כמעצבים, עולם האותיות הוא מגרש המשחקים שלהם. משתמשים באותיות על מנת לעצב זהויות, ויוצרים שפות טיפוגרפיות ייחודיות עבור מותגים שרוצים לדבר אחרת.

הגילדה

הגילדה הוקמה ב־2002 כפלטפורמה קואופרטיבית לעיצוב ושיווק פונטים איכותיים ומסוקסים. מיכל סהר ודני מירב (הטייס), בוגרי בצלאל, מעצבים עצמאיים, טיפוגרפים ומרצים באקדמיה בצלאל. 

חזונם הוא ליצור ולהפיץ פונטים רב־שימושיים מצויינים לשינוי מרחב העיצוב העברי והישראלי. אנחנו מהווים אלטרנטיבה למי שאכפת לו מסטנדרטים גבוהים של טיפוגרפיה, קריאוּת ועיצוב.

לאחרונה השיקו אתר חדש ונוח ומשחררים פונטים בקצב מתגבר. תענוג לראות את האותיות שעיצבו מאריזות בסופר, עיתונים, דרך תערוכות ועד מיתוגים שלמים.

עזר טייפ האוס

עזר טייפ האוס נוסד בשנת 2001 על־ידי עודד עזר, בוגר בצלאל ופרופסור לעיצוב במכון הטכנולוגי חולון. אל עזר הצטרפו ב־2020 יקיר מרדכי, מעצב דיגיטל, ורותי עזר, מנהלת עסקית.

עד כה עיצב עודד עזר למעלה מ־40 טיפוסי אות, כאלו קיצוניים, מוזרים ומרהיבים, לצד מעונבים, מהודקים לשימושים ורסטליים ביותר. בנוסף, עיצב עזר פונטים תאגידיים עבור חברות בינלאומיות ומקומיות כגון yes ,Samsung, Waze, Google, גלובס ומגדל, ואפילו עבור ליגת הרוגבי האוסטרלית (NRL).

עזר משתף פעולה באופן שוטף עם מעצבי פונטים בולטים בעולם, ביניהם עם Neville Brody, Cyrus Highsmith, Rob Keller, Henrik Kubel ו-David Jonathan Ross (שגם הומלצו במדריך פונטים באנגלית).

אאא

אברהם קורנפלד הקים את אאא בשנת 2011 מתוך אהבה לטיפוגרפיה ורצון לאפשר לכלל המעצבים בארץ גישה אל פונטים מצוינים ועצמאיים בדגש על איכות וחדשנות בתחום.

בגירסא הראשונית של הסטודיו נכללו בסופרגרופ — נדב ברקן, נוי ניימן, שני ברבר, ליה אופיר, ערן בכרך ואברהם קורנפלד, שמוביל עד היום את האופרציה. לי הם היוו לי כסטודנט בשנקר סוג של ׳ליגת הצדק׳ מקומיים.

הפונטים של אאא ״השתלטו״ על המרחב הציבורי (פתחו עיתון, הסתכלו סביבכן בסופר) והאינטרנטי, בזכות פניה לקהל רחב בגישה אמפתית, ומהווים היום מרכיב חזותי מרכזי בעולם העיצוב הישראלי.

ווהו! נרשמת לניוזלטר שלנו בהצלחה!

המלצה:
קבוצת הפייסבוק שלנו Secret Uncoated כוללת יופי של ממתקים המתעדכנים על בסיס יומי, עם מלא אנשים טובים ←

שליחת פלייליסט מהמם במיוחד