
תל אביב: חנויות ספרי אמנות ועיצוב מרהיבות
חנויות ספרי אמנות ועיצוב בתל אביב הן תענוג אמיתי – לדפדף, להריח, להרגיש את סוגי הנייר השונים, לקחת השראה. ריכזנו לכן את המיטב, ואולי יש כמה ברשימה שטרם שמעתן עליהן, מי יודע.
המאייר אסף חנוכה והסופר אתגר קרת התכנסו לספר בשיחה עם גילי איזקוביץ והקהל על העבודה המשותפת וההוצאה המחודשת של ׳סמטאות הזעם׳, ספרם המשותף, במסגרת פסטיבל האנימציה והקומיקס ׳אנימיקס׳ בתל־אביב שהתקיים באוגוסט 2019. טלי גורביץ׳ סיכמה לכם את תמצית החוויה מעוררת ההשראה, וגם ההכרזה השקטה על ׳סמטאות הזעם 2׳.
שיח היוצרים המשותף של אתגר קרת ואסף חנוכה על תהליך העבודה שלהם ביחד ולחוד החל בכמה עובדות מעניינות על כל אחד מהם, המשיך לסיפורים אישיים של איך כל אחד התגלגל לעולם הקומיקס, ובשיאו התמקד בתהליך העבודה על הספר "סמטאות הזעם" תוך הצגת התפתחותן של כמה כפולות מתוך הסיפור "הפעם הלפני אחרונה שירו אותי מתוך תותח".
חנוכה סיפר על ילדותו עם אחיו התאום (תומר, מאייר מפורסם – ט.ס.ו) ואיך הם התחילו לאייר יחד בעקבות חוברות קומיקס אמריקאיות שדודתם שלחה מחו״ל. מבחינת חנוכה, הקומיקס איפשר מקום מפלט לספר את הסיפור האישי של האחים, ולצד הכיף שבלצייר והמקום שבו הם נפגשים, כל הסיבות הללו יחד משכו אותו לעולם הזה. חנוכה הוסיף מבחינתו שכפי שלקומיקס יש פן חתרני, אין צורך בעניבה ואפשר להעלם ל־8 שעות לחדר וליצור.
״לא מראים ציור של תפוח ומתחת לזה כותבים: ׳זה תפוח׳,
שופכים קודם אסוציאטיבית את מה שנראה נכון, ואחרי דו־שיח משנים"
אסף חנוכה
קרת סיפר על הדיסגרפיה שהתגלתה אצלו כילד, הוא היה מתחיל לקרוא טקסט ומהר מאוד מתנתק מהכתוב וממשיך את המילים בראש. בעקבות אבחון שעבר הומלץ להוריו לקנות לו חוברות קומיקס כדי להקל עליו, ובזכותן קרת נחשף בין השאר לחוברות זאגור וטינטין.
עם הזמן הבעיה נפתרה אך קרת המשיך לקרוא קומיקס, דבר שפתח בפניו עולם עשיר בדרכים שונות לספר סיפור. קרת סיפר שמה שהוא אוהב בקומיקס זה ההכרח ביצירה משותפת של שני אנשים, בשונה מכתיבת ספר שבו העבודה בעיקר היא לבד.
חנוכה תיאר איך בזכות "צינורות" של אתגר קרת, הוא הצליח לראות קשר בין עולמות תוכן שונים בחייו שלא חשב שיכולים להתחבר, וכך נחשף לראשונה לסופר ורצה להכיר אותו.
בשיתוף הפעולה ביניהם קרת אמר כי הטקסטים שהוא כתב הותאמו במיוחד לשפת הקומיקס של חנוכה, ויש דברים שקרת רצה שיסופרו על־ידי חנוכה. בהמשך השיח הוצגו כפולות מתוך הקומיקס והיוצרים צללו יותר לפרטים לגבי התהליך. קרת סיפר שהוא יכול לוותר על טקסטים כמו ׳כשספינה טובעת נפטרת מכל מטען חורג׳ ולא נחוץ כדי להביא אותה לחוף ובמהרה.
חנוכה הזדהה עם הדימוי וסיפר איך ויתר באחד האיורים על קו הקונטור השחור שמבחינתו הוא בסיס בזהותו כמאייר לטובת הסיפור. הדינאמיות והיכולות לשנות ולוותר באה בדוגמאות נוספות לאורך השיח.
לאורך כל השיח השניים שידרו חיבור מעורר קנאה, החל מצורת הדיבור והעברת רשות הדיבור והמיקרופון בצורה זורמת וכמעט בלתי מורגשת, וכלה ביצירה עצמה בה הם נהפכו לדמויות הראשיות בסיפור והתבדחו על מדוע מתאים לכל אחד הדמות שהוא מגלם.
בצד אופוריית היצירה, השיח לא פסח על הקשיים העומדים בפני יוצרים ובפרט מעולם הקומיקס למול הוצאות לאור. וכן, הוזכרו גם רגע הדדליין המתקתק וחשיבות ההחלטות שמתבצעות בלילה שלפני ההגשה.
מבחינת חנוכה ההישג הגדול של הקומיקס מאז שנות ה־80 שהיום כולם יודעים איך לקרוא קומיקס, והשפה כבר לא זרה. אבל קומיקס כשפה שהתחילה ממקום תעשייתי ולא אומנותי וגויסה לאומנות ולהבעה אישית, עדיין נשאר מחוץ למיינסטרים.
“סיפור עבורי הוא כמו ספינה טובעת שמנסה להגיע לחוף מבטחים ובדרך אתה מנסה להיפטר מדברים"
אתגר קרת
לסיכום השיח, ייתכן שהמתכון ליצירה מוצלחת הוא עולמות תוכן משותפים המעצבים את ילדות היוצרים, היכולת להתפשר ולוותר משני הצדדים, קמצוץ של אי הסכמה וויכוחים, איום חיצוני בדמות מו"ל שלא רואה את הטעם בסוג היצירה ובסוף מוכיחים לו על טעותו, לקיחת החלטות קיצוניות בלילה שלפני ההגשה. אחרי שהיצירה יוצאת מהתנור וזוכה לשבחים, להתכנס לשיח לכבוד גרסה חדשה של היצירה ובסופו להכריז על "סמטאות הזעם 2", שהתפלקה להם בטעות בעקבות שאלה מהקהל.
שיח נוסף עתיד להתקיים ב"זהזהזה גלריה לאדריכלות" ב-26.02.2020, שווה לתפוס את ההזדמנות, למרות שזה סולדאאוט.
חנויות ספרי אמנות ועיצוב בתל אביב הן תענוג אמיתי – לדפדף, להריח, להרגיש את סוגי הנייר השונים, לקחת השראה. ריכזנו לכן את המיטב, ואולי יש כמה ברשימה שטרם שמעתן עליהן, מי יודע.
מיטב המאיירים והמאיירות מגיבים למצב בדימויים מרתקים, בין זיכרון והנצחה לסרטוני חוסן לאומי עם דגלים ומגני־דוד. שיאל מגנזי אסף יצירות שמעירות בו תחושות אחרות.
לונדון נצלתה בגל חום ששטף את כל אירופה. האנשים נראו מזיעים ומבולבלים ברחובות, אבל למזלנו כנס המדיה והאנימציה We Are Playgrounds – In Motion התקיים במתחם תת־קרקעי מתחת לטוטנהאם קורט רואד, באולמות ממוזגים היטב. מעלינו – תיירים ומקומיים עשו שופינג ברחוב אוקספורד, ואילו דורין שוורצמן שטפה את העיניים במיטב שיש לאנימציה העכשווית להציע – מהמעצב הראשי של סרטי ספיידר־וורס ועד הסטודיואים המובילים היום בתעשייה.
הרשמה לניוזלטר ←
קבוצת הפייסבוק שלנו Secret Uncoated כוללת יופי של ממתקים המתעדכנים על בסיס יומי, עם מלא אנשים טובים ←
עורך ומייסד
טל סולומון ורדי
לונדון
דורין שוורצמן
ניו־יורק
שירה סרי לוי
נועם אוחנה
נגה כהן
הפונטים באתר בחסות
פונטף – מטבעת אותיות
מגזין Uncoated מטשטש את הגבולות שבין עיצוב, אמנות, אנימציה ואיור.
Uncoated magazine blurs the lines between design, art, animation, and illustration.
ווהו! נרשמת לניוזלטר שלנו בהצלחה!
המלצה:
קבוצת הפייסבוק שלנו Secret Uncoated כוללת יופי של ממתקים המתעדכנים על בסיס יומי, עם מלא אנשים טובים ←