מצבי רוח בבית האופרה: האוונגרד פרץ למיינסטרים בתנופה

׳מצבי רוח׳ של תזמורת המהפכה מביא בשורה חדשה בחיבור שבין מוזיקה קלאסית לויז׳ואל, בעיבודים מרעננים משופן ועד רדיוהד, יחד עם סופרגרופ של מעצבים ומעצבות מוכשרים שעבדו עליו. אף על פי כן, הוא לא מגיע לגבהים שיכל להגיע אליהם בעקבות עומס טקסטואלי וקצב בימוי שהולך לאיבוד בחלקים.

מתוך תהליך העיצוב של ׳מצבי רוח׳. עיצוב: יואב כהן
מתוך תהליך העיצוב של ׳מצבי רוח׳. עיצוב: יואב כהן

ד״ר רועי אופנהיים מנגן על פסנתר בלתי נראה את הפרלוד של שופן, כמה דקות לתוך היצירה, תזמורת המהפכה מצטרפת אליו לבמה בתנועה מתמדת, הוידאו־ארט מאחורה ומתחת לנגנים מגיב לצלילים, התאורה משלימה את החוויה של ההתרחשויות ברקע. 60 דקות מרוכזות של יופי וסאונד התקיימו בתחילת השבוע, וצפויים להתקיים שוב בהרצליה וירושלים. משחקים עם הנראה והבלתי נראה, נגנים נכנסים ויוצאים, רוקדים, יושבים, עומדים. רק אלמנט אחד מפריע שוב ושוב למתח שנבנה – טקסט. האם היה צריך טקסטים? קריינות? אולי, אבל לא מה שנבחר להיכנס לחוויה האודיו־ויזואלית של ׳מצבי רוח׳, שהיה קיטשי להחריד וקיצץ את האדג׳ מרגעים שיכלו להיות שיא המופע. האם הקונצרט בלעדיו היה מגיע לשיאים חדשים? חד-משמעית כן.

תנופתה של בית האופרה ממשיכה עם הפקות מוצלחות בזו אחר זו, בסטנדרטים שאפשר לראות בעיקר בעולם ופחות בישראל. הפעם מדובר ביצירה אוונגרדית לחלוטין – ׳מצבי רוח׳ של תזמורת המהפכה, אחת התזמורות המעניינות בישראל. באתר שלהם הגדירו עצמם באופן מדויק, ״מגרש משחקים יצירתי למוזיקה תזמורתית מקורית בשילוב אמנויות״. תזמורת המהפכה נוסדה ב־2004 בניצוחם של ד״ר רועי אופנהיים וזהר שרון. אליהם חבר אמן הוידאו־ארט יואב כהן ביצירת הקונצרט-מופע-חוויה, יחד עם צוות שלם שמשלב בין הויזואלי למוזיקלי.

המופע בנוי מסדרה של מטמורפוזות מוסיקליות מקוריות שהולחנו על ידי המלחין זהר שרון. המטמורפוזות הללו הן "עולמות" השואבים את השראתם מהמוטיבים המוסיקליים הבולטים של הפרלוד של שופן. כל אחת מהמטמורפוזות מאופיינת בהלך רוח מוסיקלי מובהק אחר (איטי ומלנכולי, מהיר ועליז, נמרץ ועצבני ועוד) ובהרכב ייחודי מתוך האנסמבל (רביעיית כלי קשת, סולו קונטרבס בליווי תזמורת, טריו כנרים ועוד). יכל להיות מעניין לשמוע את העיבודים עם מעט כלי נשיפה.

מצבי רוח - תזמורת המהפכה. צילום: אפרת מזור
מצבי רוח - תזמורת המהפכה. צילום: אפרת מזור
מתוך תהליך העיצוב של ׳מצבי רוח׳. עיצוב: יואב כהן
מתוך תהליך העיצוב של ׳מצבי רוח׳. עיצוב: יואב כהן

בין המטמורפוזות המקוריות שזורות "מטמורפוזות" נוספות שהן עיבודים מקוריים לקטעי מוסיקה מתוך הקאנון המערבי הפופולרי המתכתבות עם הפרלוד של שופן, ביניהן: הפרלוד לפסנתר במי מינור מאת יוהאן סבסטיאן באך בעיבוד לקונטרבס סולו, סטנדרט הבוסה-נובה "How Insensitive" של המלחין אנטוניו קרלוס ז'ובים בעיבוד לשני צ'לו, והשיר "Exit Music" של להקת רדיוהד בעיבוד לתזמורת ואלקטרוניקה. מרבית הקטעים מקוריים והולחנו על-ידי זהר שרון.

הייתה לי ציפייה גדולה לקראת הביצוע לשיר של רדיוהד שסוגר את המופע, אך הטקסטים הארס־פואטיים המתריסים בחלון הכתוביות (מלבן מעל הבמה שמטרתו לתרגם מלטינית את האופרות) מנסה להאניש אותו ו־״למרוד״ במופע הקונבנציונאלי, ולמעשה הרס את הביצוע המופתי מוזיקלית־ויזואלית. ההשראה נלקחה מהסרט ׳אנני הול׳ של וודי אלן בסרט, כששם מתקיים קונפליקט בין הנאמר לבין הכתוביות כדי לייצג את הלך הרוח של הדמויות. לא תמיד צריך להפציץ בכל התותחים הקיימים.
מתוך תהליך העיצוב של ׳מצבי רוח׳. עיצוב: יואב כהן
מתוך תהליך העיצוב של ׳מצבי רוח׳. עיצוב: יואב כהן

אלמנט התנועה של הנגנים לוקח השראה מהמופע American Utopia של דיוויד ברן המופלא (שווה לצפות ב-HBO). מדובר במופע מוזיקלי שעלה בברודווי ובו הנגנים בתנועה מתמדת כשברן מנצח ושר על הלהקה. המינימליזם הויזואלי של ברן חילחל גם לפה, אך הוידאו־ארט של יואב כהן (שהתראיין למגזין לפני שנתיים), מוסיף עומק ומייצר קומפוזיציות מעניינות מאוד על הבמה, שעוצבה בידי זוהר שואף, והתאורה עוצבה בידיה של קרן גרנק (מבחירות מעצבות התאורה בארץ). לסופרגרופ הצטרף אריאל וולף בעיצוב התנועה.

מתוך תהליך העיצוב של ׳מצבי רוח׳. עיצוב: יואב כהן
מתוך תהליך העיצוב של ׳מצבי רוח׳. עיצוב: יואב כהן

יואב כהן מספר על התהליך: ״עבודת הוידאו ב־׳מצבי רוח׳ מורכבת מרגעים עדינים שנותנים דחיפה קלה לרגש אבל לא מתלכדים לכדי תמונה, הם חייבים את הצליל כדי להיות הדימוי שנועדו להיות. היצירה מתייחסת לצל ואור כחלק ממהותה, היא שברירית וכמעט נעלמת לתוך עצמה כמו צל שנעלם כשמדליקים את האור.

זהו שיתוף הפעולה השני שלי עם תזמורת המהפכה. ב-2018 עבדנו על יצירה בשם ׳לנוע בלי לזוז׳. כבר אז נולד הרעיון ליצור יצירת וידיאו שהיא שחקנית מרכזית במופע. כזו שמתרגמת את הצלילים לאמצעים ויזואליים ומחברת בין החושים לחוויה אחת. 

כאן, צליל המיתר הופך לקו גרפי. במשך למעלה משנתיים עיצבנו דימוי לכל קטע במופע. בשלב השני נכנס מעצב התנועה, אריאל וולף, אז הבנו כי הוידיאו משתלב ביצירת הכוריאוגרפיה והופך לנקודת ההשקה בינה לבין החלל. עבודת הוידאו במופע הזה הייתה חייבת להיות מדויקת כמו התווים בפרטיטורה, אם הדימוי מזייף אפילו מעט מיד מרגישים. לכן השילוב בינה ובין שאר מחלקות הבמה נעשה באופן עדין וקשוב כדי לבנות יצירה אינטגראלית ושלמה״.

יואב כהן, מעצב וידאו־ארט: ״עבודת הוידאו ב־׳מצבי רוח׳ מורכבת מרגעים עדינים שנותנים דחיפה קלה לרגש אבל לא מתלכדים לכדי תמונה, הם חייבים את הצליל כדי להיות הדימוי שנועדו להיות. היצירה מתייחסת לצל ואור כחלק ממהותה, היא שברירית וכמעט נעלמת לתוך עצמה כמו צל שנעלם כשמדליקים את האור״

יואב כהן מאחורי הקלעים של ׳מצבי רוח׳
יואב כהן מאחורי הקלעים של ׳מצבי רוח׳

יש הרבה פריצות דרך ב-׳מצבי רוח׳ של תזמורת המהפכה. אני לא זוכר מתי בפעם האחרונה ראינו יצירה כל-כך אווגרדית בבמה גדולה ומיינסטרימית, אך המופע השלם לא מתגבש, עדיין, לחוויה משמיטה לסתות. אין ספק שהפוטנציאל קיים, רק צריך מעט חידוד. יחד עם זאת, הצד הויזואלי מרהיב ביופיו, וניכר שהושקעו מאמצים רבים כדי לשבור הרבה קונבנציות. בבישול, כמו במוזיקה, עיצוב, אמנות – צריך לפעמים להרגיע בתבלינים ולא לדחוס את כולם יחד בבת אחת. כבר מסוקרן לגבי ההפקה הבאה.

ווהו! נרשמת לניוזלטר שלנו בהצלחה!

המלצה:
קבוצת הפייסבוק שלנו Secret Uncoated כוללת יופי של ממתקים המתעדכנים על בסיס יומי, עם מלא אנשים טובים ←

שליחת פלייליסט מהמם במיוחד